Elegante asymmetrische villa in de groene rand van Gent
Terug naar overzicht

Elegante asymmetrische villa in de groene rand van Gent

Slanke gevelsteen Linea7 7022 in harmonie met de natuur

Elegante asymmetrische villa in de groene rand van Gent

Opdracht

eengezinswoning

Opdrachtgever

dhr & mevr Buyl - Baillien

Architect

Charlotte Willaert,  Ai&M bvba

Gevelstenen

linea7 7022

Verwerking

wildverband, dunbed     

Foto's: © Ellen Claes  

Elegante asymmetrische villa in de groene rand van Gent

Deze elegante villa is gelegen aan het natuurgebied de Latemse Meersen, in de groene rand van Gent langs de rechteroever van de Leie.

De opdracht was om een woning te ontwerpen met een maximaal zicht op het prachtig natuurgebied in het zuiden.  

Bijkomende uitdaging was dat de nieuwe villa 80% moest overlappen met de woning die vroeger op het terrein stond, maar verkeerd was georiënteerd ten opzichte van de omgeving. Rekening houdend met deze dwingende stedenbouwkundige voorschriften, zijn de woning en de open tuin aan de oostkant uiterst gericht op de Latemse Meersen in het zuiden. 

Elegante asymmetrische villa in de groene rand van Gent
Zo werd er gekozen voor grote raampartijen die een maximale beleving en zicht op de omgeving mogelijk maken.
 
Om in de tuin voldoende privacy te garanderen, heeft de architect aan de straatkant in het noorden de voorgevel laten uitmonden in een lange tuinmuur. Deze suggereert een grens en geeft de tuin de gewenste intimiteit.

 

De villa valt op door haar elegante asymmetrische architectuur met verschillende volumes.  

Elegante asymmetrische villa in de groene rand van Gent
De zwevende bovenverdieping wordt ondersteund door de tuinmuur en een asymmetrische dwarswand. Hierdoor creëert de architectuur een carport aan de linkerkant van deze dwarswand en zijn de bezoekers langs de rechterkant beschut als ze naar de inkom van de woning stappen. 
 
Door het volume te laten balanceren op de tuinmuur, wordt het in nauwer contact gebracht met het bos aan de overkant van de straat. Om dat volume nog meer kracht te geven werd de onderzijde volledig in steenstrips verlijmd zodat het uitkragend monoliet op de tuinmuur balanceert.

 

Elegante asymmetrische villa in de groene rand van Gent
Voor dit project koos Charlotte Willaert van architectenbureau Ai&M voor de bruingrijze gevelsteen linea7 7022: “Enerzijds heeft de vorm ons overtuigd om voor deze gevelsteen te kiezen, die mooi is qua verhoudingen; lang, smal zonder pompeus te zijn.
 
Anderzijds is het de warme bruine kleur, die goed opgaat in de omgeving. Hierdoor wordt de aanwezigheid van de villa niet opgedrongen zodat de aandacht naar het landschap gaat.”
 
De gebruikte materialen zijn zo gekozen om in harmonie te zijn met de groene omgeving. De lange gevelsteen linea7 7022 in combinatie met het verticale houten lattenwerk vormen één mooi geheel met het terrein.
 
Het resultaat straalt sereniteit uit waardoor de bewoners volop kunnen genieten van de aanwezige natuur rond de woning.