Project Schutboom in de gemeente Best
Terug naar overzicht

Project Schutboom in de gemeente Best

Een combinatie van landelijke en stedelijke kwaliteiten

Project Schutboom in de gemeente Best

project: Schutboom

Opdrachtgever: Gemeente Best
 
Ontwerp:
CROONEN ADVISEURS, ruimtelijke vormgeving en ordening
Remond Baselmans, Simone Li
 
Straatbakstenen:
SeptimA Karmijnrood DF
 
Verwerking: 

Mix Paars - Karmijnrood: keper- en elleboogverband
Antraciet: elleboogverband
Karmijnrood: halfsteensverband 

Project Schutboom in de gemeente Best
De buurt Schutboom kenmerkt zich door de bijzondere locatie ten opzichte van het landschap en de woonkern Best. Van oudsher heeft de plek een historisch en landelijk karakter, enerzijds door de aanwezige bebouwing en (veld)wegen, anderzijds door het gebruik (akkers). Deze sfeer wordt doorsneden door ‘stedelijke elementen’ zoals de Ringweg met fietspaden (noord-zuid) en fietspaden (oost-west) welke wijken onderling verbinden.
 
Remond Baselmans, Croonen Adviseurs: 
 
“De ambitie van het plan was het creëren van een karaktervolle woonwijk met een prettig woon- en leefklimaat door het combineren van de landelijke en stedelijke kwaliteiten van de plek. De materialisering van de openbare ruimte speelt daar een hele belangrijke rol in”.

 

Project Schutboom in de gemeente Best
Schutboom-Noord is de eerste fase van het plan. Het straatbeeld van dit deel kenmerkt zich door de projectmatig vormgegeven woningen met een eigentijdse architectuur.  
 
De woonbuurt is gesitueerd rondom de centrale groenplek (boomgroepen, speel- en verblijfplek). De openbare ruimte kenmerkt zich door de ontspannen sfeer: alles op één niveau, de hagen bij de entrees, het noord-zuid gerichte wandelpad met begeleiding van een bomenrij met haag en de straatbakstenen.

 

Project Schutboom in de gemeente Best
Om de woonsfeer te bewerkstelligen is gekozen voor gebakken straatstenen in rode en donkerbruine  kleuren. De verschillende functies in de openbare ruimte krijgen allemaal een eigen kleur of een menging zodat het gebruik van de bestrating afleesbaar is aan de kleurstelling.  Zo is er voor de rijbaan een mix van paarse en karmijnrode stenen gebruikt. De parkeerplaatsen en de wandelpaden kregen dan weer respectievelijk de kleuren  antraciet  en karmijnrood toegewezen.
 
De dikformaat straatbakstenen in dit plan zijn afkomstig uit de SeptimA serie. Deze serie kenmerkt zich door de hoogte van de stenen, ze zijn slechts 7cm hoog. 
 
De heer R. Temme, projectleider van de gemeente Best: 
 
“Vanwege de toepassing in deze rustige woonwijk en het slechts incidentele zwaardere verkeer bleek dit formaat een uitstekend en prijstechnisch gunstig alternatief voor de zogenoemde standaard dikformaat.  Het sprak me ook aan dat we bij Vande Moortel de keuze hadden om te gaan voor een hardere kwaliteit dan de A4-12 die hier in Nederland gebruikelijk is. “