Terug naar overzicht

Huis van Hendrik met binnentuin wint Lieven de Key Penning 2014!

SeptimA Sepia klinker in een topontwerp

Huis van Hendrik met binnentuin wint Lieven de Key Penning 2014!

project: Huis van Hendrik


Ontwerpers:

Buro Mien Ruys Tuin- en Landschapsarchitecten

Boto van der Meulen Tuin en Landschapsarchitect (destijds in dienst van Buro Mien Ruys, nu freelance)


Opdrachtgever:

Woningbouwvereniging Ymere


Kleiklinker

SeptimA Sepia WF


Verwerking:

Halfsteens- en keperverband
 

Huis van Hendrik met binnentuin wint Lieven de Key Penning 2014!

Op 18 november 2014 is tijdens de uitreiking van de Lieven de Key Penning op het stadhuis van Haarlem het project “Huis van Hendrik” twee keer als winnaar uit de bus gekomen. Bij zowel de vakjury alsmede het publiek is “Huis van Hendrik" gekozen tot winnaar. Het is voor het eerst in de geschiedenis van deze verkiezing dat een project zowel de vakjury alsmede de publiekprijs wint. Het kan gerust een unicum genoemd worden.

Juryrapport over Huis van Hendrik:

"Een ongekend hoog ambitieniveau en een hoog niveau van uitvoering en afwerking. Het project heeft een zeer positieve uitstraling op de directe omgeving en de buurt. Het is stadsbouwkunst van een tegenwoordig zeldzaam gehalte."

 
Huis van Hendrik met binnentuin wint Lieven de Key Penning 2014!
“De gemeenschappelijke binnentuin zorgt voor een oase van rust”
 
Het stadsvernieuwingsproject Huis van Hendrik in Parkwijk is gelegen in een wederopbouwbuurt in Haarlem. Het grote gebouwencomplex met 106 woningen is ontworpen door Heren5 architecten in Amsterdam en voegt zich met zijn gevouwen gevels prachtig naar de omgeving. Om deze nieuwbouw gelegen aan een drukke verkeersweg aantrekkelijk te maken gaf Woningbouwvereniging Ymere de opdracht hier een uitzonderlijk mooie stadstuin te ontwerpen. 
 
De hof is vormgegeven als collectieve tuin voor de buurt en de bewoners. ‘s Avonds gaan de poorten naar de tuin op slot en is de tuin exclusief voor de bewoners. Het is een rustige verblijfstuin die uitnodigt om in te wandelen, te zitten, te kijken naar de overdaad aan bloemen en te luisteren naar het ruisende water van de fontein. 

 

Huis van Hendrik met binnentuin wint Lieven de Key Penning 2014!
In de hoek bij de monumentale esdoorn is een bescheiden natuurspeelhoek ingericht voor de allerkleinsten. Het padensysteem in de tuin, aangelegd met straatbakstenen, heeft verschillende aantakkingen naar de parkeergarage, de ingangen en toegangen naar de straat.
 
De ovaalvorm van het padensysteem zorgt ervoor dat de ruimte van de tuin zo min mogelijk wordt doorsneden. Zo blijft  de ruimtelijke eenheid bewaard. De paden hebben een organische vorm, met bochten en verwijdingen. Een deel van het pad verwijdt zich tot een verblijfsplek met een bank en een fontein, waar bewoners in de zon kunnen genieten van de tuin.
 
Zes privétuinen zijn met halfhoge hagen afgeschermd van de hof. Bestaande bomen en het groen van de buren zijn opgenomen in plan. De esdoorn die bij de sloop van de oudbouw dreigde te verdwijnen is vanaf de straatkant naar de tuin verplant en geeft de tuin onmiddellijk een prettige schaal. De tuin is kleurrijk en toch onderhoudsarm volgens het  ‘Zorgeloos Groen’-concept.

 

Huis van Hendrik met binnentuin wint Lieven de Key Penning 2014!
Het gebruikte materiaal 
De waalformaat kleiklinkers van Vande Moortel zijn gestraat in een doorlopend keperverband om zo vanzelfsprekend mogelijk het organische padenpatroon te kunnen volgen. Er is voor klinkers van Vande Moortel gekozen vanwege de fraaie sepiakleur die goed samengaat met de gevelsteen in allerlei zachte tinten geel en blauw, de natuurstenen trappen en de beplanting. Door de harde kwaliteit van de klinker neemt de steen weinig water op. Hierdoor verminderd de kans dat er op termijn in de schaduw onder bomen vervuiling door algengroei optreedt.
 

In samenspraak met de omgeving

De woningen aan de drukke Bernardlaan liggen op een plint met hierin de parkeergarage. Het hoogteverschil tussen gebouw en de tuin is 1.80 m. Aan de tuinkant is daarom een getrapt profiel met een soort sawa’s ontworpen om het hoogteverschil  geleidelijk te overwinnen. De trappartij die het hoogteverschil overbrugt voegt zich mooi in het ontwerp en is gemaakt van granietblokken. De bordessen tussen de trapblokken zijn van dezelfde straatbakstenen als de paden.

Op de overgang van het gebouw naar de straat zijn brede hagen en haagblokken als groene bumpers toegepast. Binnen de haagblokken zijn de fietsenrekken voor de bewoners opgenomen. De openbare ruimte blijft daarmee opgeruimd en overzichtelijk. De entrees aan de straatkant zijn wederom bestraat met kleiklinkers van Vande Moortel.