Terug naar overzicht

Oase, de eerste fase van de Veemarkt in Utrecht

Een functioneel spel van kleuren

Oase, de eerste fase van de Veemarkt in Utrecht

 

Architect

Architektenkombinatie

 

Opdrachtgever

Vorm Ontwikkeling Papendrecht


Gevelstenen

Nature7 Brick K - Brick E

sEptEm 5004 - sEptEm 8025 - sEptEm 1014


Verwerking

wildverband, stootvoegloos
met terugliggende lintvoeg
 

Oase, de eerste fase van de Veemarkt in Utrecht

In het noordoosten van de Domstad worden de komende vijf jaar 640 woningen gebouwd. Waar voorheen de hallen van de veemarkt stonden, wordt tot 2019 een gemengde en duurzame wijk gerealiseerd.

Tien procent van alle 640 woningen zal bestaan uit ‘goedkope koop’ en 23 procent behoort tot de sociale huursector. Met het project De Oase is de eerste fase van start gegaan bestaande uit 38 woningen.  

Oase, de eerste fase van de Veemarkt in Utrecht
Bij dit project staat een duurzame leefomgeving centraal als drijvende factor voor het gemeenschappelijk gevoel. Het binnenhof, de StadsOase, is dé bindende factor in het plan en biedt ruimte aan gezamenlijke initiatieven en ontmoetingen. Mensen en dus niet de auto waren het uitgangspunt voor de inrichting van deze ruimte. 
 
De ecologische smalle bakstenen van slechts 7cm diep van steenfabrikant Vande Moortel hebben een positieve bijdrage geleverd aan het duurzaamheidsaspect van De Oase. Door de geringe diepte van de stenen zijn zowel tijdens het productieproces als tijdens het transport van de materialen naar de werf aanzienlijke besparingen gerealiseerd.

 

Oase, de eerste fase van de Veemarkt in Utrecht

Binnen het geheel zijn de binnen- en buitenzijde van het bouwblok op een aparte manier benaderd.

Voor de gevels aanpalend aan het groene binnenhof is er, met de gevelsteen sEptEm 1014, gekozen voor één lichte tint om ze allen een gelijkwaardige uitstraling mee te geven. Het omliggende publieke groen vloeit als het ware binnen wat de stadsoase open en bereikbaar maakt. 

Oase, de eerste fase van de Veemarkt in Utrecht

De buitengevels worden, met de NATURE7 Brick E en Brick K en de sEptEm 8025 en sEptEm 5004, in meer gesatureerde kleuren uitgevoerd om de stadse stevigheid te benadrukken en gezamenlijk een herkenbare identiteit te vormen.

Door af te wisselen in bouwhoogte- en breedte, dakvormen en materiaalgebruik ontstaat er een variatie in het gevelbeeld. De verspringende rooilijnen accentueren dit nog verder. Door het contrast van deze donkere tinten met de lichte tint van de gevels aan de binnenzijde worden de openingen van de structuur duidelijk en bezoekers uitgedaagd om de Oase te ontdekken.