Terug naar overzicht

De herinrichting van het Orlyplein als ontmoetingsplek

Terugkeer van de menselijke maat

De herinrichting van het Orlyplein als ontmoetingsplek


Ontwerpers:

Gemeente Amsterdam, dienst Ruimte en Duurzaamheid. Iris van der Helm; Ton Muller


Straatbaksteen

Decima mix DF Sepia en Amarant


Verwerking:

Elleboogverband

  

 

De herinrichting van het Orlyplein als ontmoetingsplek
Het Sloterdijkgebied is volop in ontwikkeling: ooit was het een zakencentrum met voornamelijk kantoren en industrie, maar dit is aan het veranderen. De komende jaren zal het geleidelijk  verkleuren naar een gevarieerder stedelijk gebied dat niet alleen beter met de omgeving verbonden is, maar waar het ook mogelijk is om te gaan wonen.
 
In de gebiedsstrategie ‘Sloterdijk bereikbaar’ staan een aantal speerpunten beschreven. Een belangrijke eerste stap in de eigentijdse gebiedsontwikkeling was de uitvoering van het Orlyplein. Dit project draagt bij aan het doel om het Sloterdijkgebied te verbinden met de stad en het creëren van een meer aantrekkelijke, op verblijf en mensen gerichte omgeving. Het creëren van aangename verblijfsplekken is de sleutel tot een florerend gebied in het licht van de huidige kenniseconomie en de voorziene verkleuring van het gebied. 

 

De herinrichting van het Orlyplein als ontmoetingsplek

Het Orlyplein, qua grootte vergelijkbaar met de Arena Boulevard, is een belangrijk ankerpunt. Het vormt ruimtelijk de schakel tussen de gebieden ten zuiden en noorden van de spoorlijn. Het is de plek waar de verkeersstromen vanuit de stad, kantoren, haven, bedrijventerreinen én de gebruikers van de OV-knoop Sloterdijk samenkomen.

Het plein zal daarbij als een belangrijke ontmoetingsplek gaan fungeren. Het plein is bedacht als een aantrekkelijk en levendig verblijfsgebied, waar ruimte is voor recreatieve functies, horeca, (kleine) evenementen en groen. Een relatie met de recreatieve en culturele voorzieningen in het nabij gelegen Brettenpark ligt daarbij voor de hand. 

De herinrichting van het Orlyplein als ontmoetingsplek
Iris van der Helm, gemeente Amsterdam, motiveert de keuze voor de straatbakstenen van Vande Moortel:
 
“Voornamelijk de mooie natuurlijke kleuren hebben ons aangezet om te kiezen voor een mix van de Amarant en Sepia klinkers. Ze zijn mooi subtiel gemêleerd en niet te aanwezig zoals je de laatste tijd vaak ziet. Het plein en de bebouwing waren voor de herinrichting extreem stenig en hard. Deze stenen brengen, ook al zijn het stenen -want die heb je nu eenmaal nodig op een stationsplein- toch wat meer zachtheid en kleur aan de plek. En dat was, naast de toegevoegde beplanting, net wat het plein nodig had om leefbaarder te worden”.

 

De herinrichting van het Orlyplein als ontmoetingsplek
“Oh ja”, geeft Iris nog even aan, “niet vergeten te vermelden dat het ook een mooie tijdloze steen is, die in de loop der jaren alleen maar mooier wordt! Niet te aanwezig en dus een duurzame investering in de openbare ruimte!”
 
Voor het plein is een schitterend beplantingsplan gemaakt met 55.000 vaste planten en meer dan 35.000 bollen. De natuurlijke kleurtinten van de Sepia en Amarant klinkers zijn mooi in harmonie met deze beplanting waardoor ze bijdragen aan de totaal beleving. 
 
Dat het ontwerp van het Orlyplein geslaagd is blijkt reeds uit de eerste feedback. Uit een enquête onder reizigers en bezoekers van het plein blijkt dat zij nu ook op het plein verblijven terwijl zij voorheen alleen het plein overstaken om hun bestemming te bereiken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat  de omzet van de horeca op en om het plein aanzienlijk gestegen is sedert de herinrichting.