Terug naar overzicht

modern appartementsgebouw met uitgekiend design

Contrastrijke gevelstructuur mede dankzij geelbruine Nature7 Brick V

modern appartementsgebouw met uitgekiend design


Ontwerper:

Caan Architecten


Gevelsteen

Nature7 Brick V


Verwerking:

dunne voeg - 1/3 verband

Tekst: Bouwen met Baksteen
Foto's: © Cafeine 

 

 

modern appartementsgebouw met uitgekiend design

Het appartementsgebouw is opgetrokken op een zeer smal perceel welke de overgang vormt tussen enerzijds een grootschalig gebouw uit de jaren 60 en een typisch hoekpand in een authentieke dwarsstraat op de stadsring. Vanuit de visie van monumentenzorg en de coherentie van deze dwarsstraat was het slopen van dit hoekpand niet aan de orde.

Op het smalle bouwperceel stond een niet kwalitatief gebouw van een 4-tal bouwlagen. Via overleg met de dienst stedenbouw werd verkregen dat een 6 bouwlagen hoog volume gerealiseerd mocht worden. De smalle gevelbreedte maakt dat er een elegant verticaal volume ontstaat tegen de wachtgevel van het linker aanpalend gebouw.

 
modern appartementsgebouw met uitgekiend design
De geveltextuur bestaat uit geelbruine metselwerkpenanten van 60cm breed in combinatie met  beige betonnen lintelen. Het metselwerk werd uitgevoerd met Brick V uit de Nature7 reeks met een dunne voeg in 1/3 verband. Het buitenschrijnwerk is verdiept geplaatst in functie van de schaduwwerking, wat maakt dat dit niet opvallend aanwezig is in de gevelcompositie.
 
Er is bewust geopteerd om een geelbruin gebouw te realiseren tussen de  grijze en rode buren.
Door de speelse werking van de metselwerkpenanten is de typische 60 cm verticale gevelstrook links en rechts ‘waar geen ramen in mogen zitten niet opvallend zoals bij vele andere gebouwen.

 

modern appartementsgebouw met uitgekiend design
Het gelijkvloers is verlaagd uitgewerkt; er is plaats voorzien voor een inkom, een technische ruimte en een fietsenberging. Achteraan kijkt de eerste woonunit uit op een lager gelegen tuintje.
 
Door zijn context (de erfgoedwaarde en het behoud van de woningen in de dwarsstraat) is voor de nieuwe ‘wachtgevel’ geopteerd om deze perfect in lijn met de voorgevel uit te werken. In hetzelfde parement en met de betonnen lintelen die doorlopen. Wellicht zal er ‘nooit’ verder tegen dit gebouw aan gebouwd worden…