Rust in het centrum van de Stad
Terug naar overzicht

Rust in het centrum van de Stad

Wandelpaden met Septima Kastanje kleiklinkers in stadstuin

Rust in het centrum van de Stad

Project

Gemeenschappelijke binnentuin in het centrum van Gent

 

Opdrachtgever

MG Real Estate-groep

 

Ontwerpers

Wirtz International Landscape Architects

 

Kleiklinker

Septima Kastanje

 

Rust in het centrum van de Stad
In het hartje van het prachtig historisch centrum van de Gentse binnenstad is een uniek nieuwbouwproject gerealiseerd, op de hoek van de bekende Vrijdagmarkt en de winkelstraat Langemunt. Achter de - in samenspraak met de dienst monumentenzorg - grondig gerestaureerde gevel gaat er een woonproject schuil met 45 appartementen. 
 
Zodra je in het woongedeelte bent, kom je terecht in een oase van rust. Bij het betreden van de prachtig aangelegde stadstuinen, ontworpen door de gerenommeerde tuin- en landschapsarchitect Wirtz, vergeet je direct de drukte van de stad die zich slechts op een paar meter afstand bevindt. 

 

Rust in het centrum van de Stad
In het concept van de daktuin heeft elke wooneenheid zijn eigen deel toegewezen gekregen. Zo heeft elk appartement een terras in natuursteen en een stukje gazon afgebakend met een beuken haag. 
 
Om de uniformiteit in de tuin te bewaren zijn alle hagen op dezelfde hoogte gesnoeid, ook in het gemeenschappelijke deel van de tuin. Hier zijn meerdere soorten planten en bomen ingeplant rond de gemeenschappelijke grasperken en de grasheuvel op de tweede verdieping.

 

Rust in het centrum van de Stad
Het geheel is met elkaar verbonden door een netwerk van wandelpaden aangelegd met kleiklinkers en afgeboord met Cortenstaal. Om mooi aan te sluiten bij de beplanting en het Cortenstaal, is er gekozen voor de natuurlijk bruin gekleurde SeptimA Kastanje kleiklinker. 
 
Ook de trapverbindingen tussen de beide verdiepingen van de tuin zijn met dit duurzame verhardingsmateriaal uitgevoerd. Door hun slijtvastheid zijn kleiklinkers ook ideaal geschikt voor deze toepassing en vloeien beide niveaus naadloos in elkaar over. 
Om de privacy te bewaren is de verlichting van de tuin minimaal en functioneel opgevat.
 
Plantaardige materialen zijn:
 
- Bomen : Cercidiphyllum , Acer , Quercus , Parrotia
- Haag : Fagus
- Beplanting : Pennisetum