Een tuin voor onthaasting met een functionele toets
Terug naar overzicht

Een tuin voor onthaasting met een functionele toets

De logische keuze voor kleiklinkers, een eerlijk, duurzaam en karaktervol tuinelement

Een tuin voor onthaasting met een functionele toets

Opdrachtgever

Lafaut Koen

 

Ontwerpers 

Studio Verde, Berwout Dochy

 

Tuinaannemer

Stijn Phlypo 

 

Kleiklinker

SeptimA Kastanje

 

Verwerking

geplaatst in halfsteensverband met smalle voeg en ingevoegd met beige cement mortel-pap
 

Foto's: © PSG Studio

Een tuin voor onthaasting met een functionele toets

De bouwheer, Koen, woont vlakbij zijn zaak aan de Franse grens. Hij verlangde naar een plek waar hij tot rust kon komen, volledig losgekoppeld van zijn industriële broeierij. Tuinarchitect Berwout Dochy kreeg de opdracht om vanuit dit standpunt een tuin te ontwerpen. Die moest zich bovendien onopvallend nestelen in het achterliggende landschap en plaats bieden aan een grote vijver met bluswater.

Een voorwaarde om de uitbreiding van het bedrijf te kunnen realiseren. Aangezien het resultaat hoe dan ook een technische hoogstandje ging worden werd Stijn Phlypo aangesteld als tuinaannemer. Om dergelijke concepten in de praktijk uit te voeren is er immers een perfecte match nodig tussen de ontwerper en de uitvoerder.    

Een tuin voor onthaasting met een functionele toets

Door veel elementen uit het achterliggende polderlandschap op te nemen in het ontwerp vormt de tuin één geheel met zijn omgeving. Zo is er een rij 80- jarige knotwilgen aangeplant die meteen structuur en karakter geven aan de tuin.

Om het nuttige aan het aangename te koppelen werd het vereiste bluswater voorzien in een meanderende zwemvijver geïnspireerd op de vele kreken in de nabije omgeving.  

Een tuin voor onthaasting met een functionele toets

Alle materialen en planten zijn gekozen om het natuurlijke karakter van de tuin zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. De meidoornhaag, meerstammige bomen en een houten weideafsluiting.

De keuze voor kleiklinkers als verhardingsmateriaal lag dan ook voor de hand. Er is gekozen voor de SeptimA Kastanje kleiklinker die door zijn natuurlijk en duurzaam karakter een bijdrage levert aan het concept. 

Een tuin voor onthaasting met een functionele toets

Aangezien de tuin en haar omgeving centraal staan werd het bijgebouw ontworpen in functie hiervan. De gevel bestaat voornamelijk uit een accordeon van ramen die zicht bieden op het volledige concept. Bij mooi weer schuiven ze volledig open zodat het gebouw een onderdeel wordt van de tuin.

Om dit gevoel te benadrukken werden de SeptimA Kastanje kleiklinkers zowel gebruikt voor het terras buiten als binnenin het gebouw. De genuanceerde grijs-bruine tint van de kleiklinkers past niet alleen in het landelijke kader, maar ook perfect binnen het interieur.    

“Op het perceel was er ook slechts 1 boom aanwezig, maar wat voor één. Een oude notelaar die eerst wat mistroostig in de weide stond, hebben we door het tuinontwerp kunnen omvormen tot het ankerpunt van de tuin. Om de tuin te betreden gebeurt dit langsheen de notelaar die op deze wijze een zeer prominente plaats heeft gekregen”, aldus tuinaannemer Stijn Phlypo. 

 

Op zoek naar meer inspiratie

voor uw project?

Vraag onze brochures aan en ontdek tal van unieke toepassingen!