Creativiteit met gevelstenen bepaalt uitstraling kantoorgebouw
Terug naar overzicht

Creativiteit met gevelstenen bepaalt uitstraling kantoorgebouw

“Baksteen is en blijft het meest duurzame en meest tijdloze materiaal”

Creativiteit met gevelstenen bepaalt uitstraling kantoorgebouw


Project

Nieuw CAW-huis met 16 woonunits
in Dendermonde 


Opdrachtgever

CAW Oost-Vlaanderen


Architect

Volt architecten


Aannemer

De Brandt


Gevelstenen

Brick U, Brick H, Brick B, Brick E


Verwerking

wildverband, traditioneel grijze voeg

Creativiteit met gevelstenen bepaalt uitstraling kantoorgebouw

Op een voormalige brouwerijsite in de kern van Sint Gillis Dendermonde bouwt CAW Oost-Vlaanderen een kantoorgebouw met eerstelijnsopvang en 16 units voor kort-verblijf. Geen evident programma middenin een rustige woonbuurt.

Door alle omheiningen en afsluitingen weg te halen wordt de site uit zijn isolement gehaald, de tuin stelt zich open naar de dense ‘versteende’ buurt met mogelijke doorsteken in alle richtingen.  

Creativiteit met gevelstenen bepaalt uitstraling kantoorgebouw

Het kantoorgebouw wordt als paviljoen tussen de bomen ingeplant. De stervormige opbouw organiseert de werking (kantoren/spreekruimtes/bezoekruimte), in de oksels van het gebouw ontstaan drie buitenruimtes.

Bij twee ervan biedt een scherm de voldoende privacy voor de discrete eerstelijnsopvang.  

Creativiteit met gevelstenen bepaalt uitstraling kantoorgebouw
Bij de gevelopbouw met de mix van genuanceerde Nature7 gevelstenen wordt de rationele planorganisatie van het gebouw op natuurlijke wijze verdoezeld.
 
Met de streklagen in telkens één van de kleuren uit de steenmengeling wordt het regelmatige patroon evenwel behouden. De met hout beklede onregelmatige gevels vormen dan weer hun tegengewicht.
 

 

Creativiteit met gevelstenen bepaalt uitstraling kantoorgebouw

Als protagonist van ‘baksteen’ als meest duurzame en tijdloze natuurlijke materiaal was de keuze snel gemaakt. Gelet op het vrij uniforme bouwprogramma (kantoor naast kantoor, unit naast unit) werd het snel duidelijk dat het accent vanuit de gevelsteen moest komen.

“De kleurschakering in de bladgroei van de omringende bomen inspireerde ons om een Nature7 mix te gebruiken bestaande uit Brick UBrick HBrick B en Brick E.  

Creativiteit met gevelstenen bepaalt uitstraling kantoorgebouw
Daarnaast werd in de gevels een voegverdeling aangebracht waardoor ‘vakken’ ontstaan. Deze vakken kregen een geaccentueerde voeg, en werden voorzien van een rollaag, afwisselend onderaan en bovenaan geplaatst. Deze rollagen werden telkens uit 1 kleur opgebouwd, terwijl de vakken random werden ingevuld. 
 
Op deze manier ontstaat een mooi spel van kleuren en composities die de strakke bouwconstructie wat verdoezelt. Tot slot werden de ramen lichtjes verschoven t.o.v. elkaar geplaatst. Hun zwarte kleur in combinatie met de genuanceerde hand-made gevelstenen benadrukt dit effect.

 

 

Op zoek naar meer inspiratie

voor uw project?

Vraag onze brochure aan en ontdek tal van unieke toepassingen!