PROJECT

Het Grachtenhuis Amsterdam


OPDRACHTGEVER

Het Grachtenhuis Foundation


ONTWERPER

Michael van Gessel 


BEPLANTINGSPLAN

JACQUELINE VAN DER KLOET 


TECHNIEK EN BEGELEIDING VAN DE UITVOERING

FRANCIEN VAN KEMPEN 


KLEIKLINKER

SeptimA Melange halfsteensverband



Foto's: © Marjan Sins

De unieke binnentuin van het Grachtenhuis in Amsterdam

Vertelt als onderdeel van het museum mee de geschiedenis van de grachtengordel

 

Het museum over de Amsterdamse grachtengordel is gevestigd in een prachtig groots herenhuis in een bocht van de Herengracht. Aan de achterzijde van  dit unieke pand, dat geen betere bestemming had kunnen krijgen, ligt een ruime tuin van twaalf meter breed en dertig meter lang. Op deze locatie een uitzonderlijk gegeven, maar perfect passend bij de status en het karakter van dit pand.  
 
Vroeger bestond de tuin uit twee aangrenzende achthoeken voornamelijk aangelegd met grind. Het enige groen bestond uit een verhoogd bloemenperkje, vier Acacia’s met typische bolle kruinen en enkele grotere bomen aan de randen van het perceel.  
Deze laatsten hebben als enigen een plaats gekregen binnen het huidige ontwerp, aangevuld met een Robinia en een Ginkgo. 
 
 

Om de tuin de nodige passende uitstraling te geven, ontwierp Michael van Gessel een klassieke tuin in de geest van Hans Vredeman de Vries. Zo ontwierp hij een centraal bloemenperk omzoomd door een buxushaag met strakke lijnen, een patroon dat duidelijk zichtbaar is vanuit de bel-etage van het gebouw.

De tekening van dit centrale groenperk is tevens een verwijzing naar het blokpatroon van de hele wijk die aan een strenge regelgeving uit de vroege jaren 1600 onderworpen was. Een regelgeving die van kracht is gebleven tot 1960 en ervoor gezorgd heeft dat dit soort groene oases in het centrum van de stad zijn blijven bestaan.  

 

 

In het groenperk staan de buxushagen symbool voor de grachtenpanden. De grenzen tussen de verschillende percelen worden weergegeven door de scheidingswanden die vervaardigd zijn uit Cortenstaal.

De tuinen van de wijk komen tot leven door de planten en bloemen middenin het groenperk die samen een kleurrijk tapijt vormen doorheen het hele jaar.  

Voor de verharding van de tuin is gekozen voor de genuanceerde klinker SeptimA Melange. Dit vanwege de nostalgische, oude look en feel van het materiaal i.c.m. de zeer lage wateropname.

De getrommelde en onbezande afwerking van deze gebakken stenen draagt sterk bij aan de beleving van de historische context van de tuin. 

 

 

De zuidelijke rand van de tuin tekent zich af door de hoge muur van de het aangrenzende gebouw. Hiertegen zijn drie waterbassins geplaatst die elk twee fonteinen bevatten.
 
Om deze  kleine elementen het nodige gewicht te geven binnen de dimensies van de tuin en het gebouw, zijn er achter elk bassin grote natuurstenen platen geplaatst die zich weerspiegelen aan het patroon van de bel-etage.