Woon- en zorgcentrum in Huise-Zingem (België), een realisatie van Sergison Bates Architects
Terug naar overzicht

Woon- en zorgcentrum in Huise-Zingem (België), een realisatie van Sergison Bates Architects

Een Engelse visie op Vlaamse traditie

Woon- en zorgcentrum in Huise-Zingem (België), een realisatie van Sergison Bates Architects
Project: Woonzorgcentrum, Huise-Zingem 
 
 
Producten:
 
NATURE Groen-grijs met een traditionele toon op toon voeg in wildverband
 
Alle rechten: Sergison Bates

  

Woon- en zorgcentrum in Huise-Zingem (België), een realisatie van Sergison Bates Architects

Sergison Bates Architects heeft een stevige reputatie opgebouwd en is uitgegroeid tot een toonaangevend architectenbureau in het Verenigd Koninkrijk, omdat het oog heeft voor alle dimensies van architectuur en stadsplanning en zich niet blindstaart op één enkel aspect.

Het bureau werkt momenteel aan verschillende kleinere en grootschalige projecten, van stedenbouwkundige projecten en herwaardering, over openbare gebouwen tot individuele woningen in het Verenigd Koninkrijk en op het Europese vasteland. Zo tekende het onlangs het woon- en zorgcentrum in Huise-Zingem in België.

Woon- en zorgcentrum in Huise-Zingem (België), een realisatie van Sergison Bates Architects
Een gebouw met drie verdiepingen wordt opgedeeld in drie aaneengrenzende volumes rond twee centrale binnenplaatsen, omringd door groen. De volumes springen in om de impact van het gebouw, dat eigenlijk het grootste gebouw in het dorp is, af te vlakken. 
 
Buiten past de sterke horizontale accentuering van de volumes mooi bij de ommuurde tuinomgeving en het verderop liggende vlakke polderlandschap. De verdiepingen worden afgebakend door uitstekende, voorgestorte betonnen balken, met daartussen brede gevelsteenvlakken en hoge ramen die zorgen voor repetitieve rust.

 

Woon- en zorgcentrum in Huise-Zingem (België), een realisatie van Sergison Bates Architects

Het gebruik van gevelstenen geeft de bewoners een gevoel van vertrouwdheid en draagt bij aan een aangename sfeer, verschillend van meer conventionele instellingen. Zo wordt een huiselijk gevoel gecreëerd.

Om dit aspect nog meer in de verf te zetten koos Sergison Bates Architects voor lokaal gemaakte gevelstenen, direct uit onze fabriek. De NATURE groengrijze gevelsteen werd bovendien naar aloude Vlaamse traditie in wildverband toegepast.

Dit resulteert in een gevarieerde structuur, die het lijnenspel van de stenen muur benadrukt. Bovendien gaat dankzij het wildverband geen enkele gevelsteen verloren. Net als alle andere aspecten werd ook het verband eerst in detail uitgetekend voor een perfect resultaat.