Make-over Hotel Arena in Amsterdam resulteert in smaakvol parkhotel
Terug naar overzicht

Make-over Hotel Arena in Amsterdam resulteert in smaakvol parkhotel

Ancienne Belgique Bronsgeel vormt schakel tussen transparante paviljoenen en terras

Make-over Hotel Arena in Amsterdam resulteert in smaakvol parkhotel

Opdrachtgever

Hotel Arena

Ontwerp

Landschapsarchitectuurbureau Buro Sant en Co
Interieurarchitectenbureau TANK
Team V Architectuur

Kleiklinkers

Ancienne Belgique Bronsgeel

Verwerking

Buiten straatwerk in gestabiliseerd zandbed.
Binnen gezaagd en in cementdekvloer v.v. vloerverwarming.  

Foto's: © Teo Krijgsman - Luuk Kramer

Make-over Hotel Arena in Amsterdam resulteert in smaakvol parkhotel

Hotel Arena met vier sterren is gevestigd in een rijksmonument, namelijk in het pand van het voormalige Sint Elisabeth Gesticht in Amsterdam. De uitbreiding van Hotel Arena ging van start in 2013 en werd opgeleverd in 2016.

Het omvat een nieuwe hotelvleugel en twee moderne paviljoenen aan het Oosterpark, één paviljoen met café/restaurant PARK en één paviljoen voor meeting en events. Het café heeft een ruim terras gematerialiseerd in kleiklinkers met een brede trappartij in natuursteen die rechtstreeks leidt naar het park.

De monumentale kapel, die oorspronkelijk voorzien was van glas in lood vensters, is in ere hersteld en wordt nu gebruikt voor bruiloften en andere festiviteiten. 

Make-over Hotel Arena in Amsterdam resulteert in smaakvol parkhotel
Sander Singor van Buro Sant en Co: “De hoofdentree van Hotel Arena is verplaatst van de eerste ’s-Gravesandestraat naar het Oosterpark. Hierdoor krijgt het gebouw dat eerst afgesloten was met hoge schuttingen, een voorkant aan het Oosterpark.
 
Door de nieuwe glazen zijvleugels van Team V Architectuur, die qua structuur voortkomen uit het oorspronkelijk ontwerp van architect Bleijs, ontstaat er een optimale binnen-buiten relatie.
 
Door de introductie van de nieuwe aangelegde vijver, het toevoegen van een brede parktrap en het doorlopen van het groen rondom het gebouw, maakt het complex in zijn geheel een logisch onderdeel uit van het park.”

 

Make-over Hotel Arena in Amsterdam resulteert in smaakvol parkhotel

Het rijksmonument zoals we het nu kennen is dus gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp van architect Bleijs uit 1888. Dit ontwerp werd nooit volledig gerealiseerd. Team V Architectuur bouwde daarop voort en voegde er extra kwaliteit aan toe.

Het uitbreidingsontwerp is eigentijds, maar houdt tegelijk rekening met de historische waarde van het monument. Dit was ook een voorwaarde waarmee Team V Architectuur rekening moest houden.  

Make-over Hotel Arena in Amsterdam resulteert in smaakvol parkhotel

“Omdat de gevel van de twee nieuwe vleugels helemaal van glas is, worden binnen en buiten vrijwel naadloos met elkaar verbonden.

Dit wilden wij benadrukken door de bestrating van buiten letterlijk naar binnen door te trekken. Omdat de architectuur zelf zo sterk is wilden wij hiervoor een materiaal gebruiken dat kleinschaligheid en ‘persoonlijkheid’ toevoegt. 

We kozen in deze ruimtes voor een baksteen omdat dit qua maatvoering en verhoudingen een menselijke maat heeft. Omdat men zich prettig verhoudt tot dit kleine formaat, wordt daarmee benadrukt dat dit gebouw is gemaakt om te worden gebruikt door mensen en niet alleen om een krachtig gebouw neer te zetten.” aldus Sanne Schenk van TANK

Make-over Hotel Arena in Amsterdam resulteert in smaakvol parkhotel
“Met de gele kleur kozen we ervoor 'de zon naar binnen te halen'. De gelige kleur geeft een warme, positieve uitstraling aan zowel de serre als het terras waardoor het een prettige verblijfplaats is. De kleur sluit mooi aan op het grijze beton in de rest van de ruimte.” 

 

 

 

Op zoek naar meer inspiratie

voor uw project?

Vraag onze brochures aan en ontdek tal van unieke toepassingen!