Landschapstuin met kleiklinkers vervolmaakt gerenoveerde vierkantshoeve
Terug naar overzicht

Landschapstuin met kleiklinkers vervolmaakt gerenoveerde vierkantshoeve

Ancienne Belgique Lava versterkt het landelijke gevoel

Landschapstuin met kleiklinkers vervolmaakt gerenoveerde vierkantshoeve


Ontwerp 

Jonas D’hoore – Creatief in groen

Aanleg

Tuinen Vulsteke


Kleiklinker

Ancienne Belgique Lava


Verwerking

halfsteensverband met een fijne cementvoeg, die bruin kwartszand bevat
 

Foto's: © Jonas D'hoore

Landschapstuin met kleiklinkers vervolmaakt gerenoveerde vierkantshoeve
Landschaps- en tuinarchitect Jonas D’hoore van Creatief in groen realiseerde deze landschapstuin rond een gerenoveerde vierkantshoeve in Poperinge. Het ontwerp integreert de hoeve in de directe en weidse omgeving van de westhoek.
 
De bedoeling was om een gezellige, sfeervolle en ruime buitenruimte te creëren waarbij het uitzicht op het omliggende landschap een onderdeel is van de tuinbeleving.
 
Landschapstuin met kleiklinkers vervolmaakt gerenoveerde vierkantshoeve

Binnen het zowel hedendaagse als tijdloze concept werd er gekozen voor duurzame, kwalitatieve materialen. De karaktervolle Ancienne Belgique Lava kleiklinkers vormen een verlenging van de landelijke hoeve. 

De bruin-zwarte tinten van de Lava zijn complementair met de bouwmaterialen van de hoeve zelf. Ook de blauwe hardsteen en de kasseien benadrukken de rustieke stijl. De karaktervolle kleiklinker werd binnen deze stijl verwerkt in een halfsteensverband met een fijne cementvoeg die bruin kwartszand bevat. 

Landschapstuin met kleiklinkers vervolmaakt gerenoveerde vierkantshoeve
Een creatieve uitdaging voor Jonas D’hoore was het versterken van de niveaus. Het hoogteverschil, zowel in interieur van de woning als op de buitenruimte van het perceel, is prominent aanwezig.
 
Hierop werd in het ontwerp van de buitenruimte ingespeeld zodat dit versterkt wordt volgens het karakter van het landschap. Een verhoogde, strakke “tapis vert”, brede en statige traptreden met kleiklinkers, strakke taluds en natuurlijke hellingen zijn hiervan het bewijs. 
Landschapstuin met kleiklinkers vervolmaakt gerenoveerde vierkantshoeve

Er werd gekozen voor inheemse beplanting: solitaire meerstammige en hoogstammige bomen, groenblijvende haagmassieven, meidoornhagen, beukhagen, siergrassen en bloeiende borders die de aansluiting vormen tussen wonen, leven en de omgeving.

Deze zorgvuldige selectie is gemaakt met als doel een onderhoudsvriendelijke groene ruimte te creëren.

Landschapstuin met kleiklinkers vervolmaakt gerenoveerde vierkantshoeve

De inrichting van het binnenplein staat in schril contrast met het nonchalante en speelse karakter van de achtertuin. Patronen van graspartijen, kleiklinkerpaden, kasseipaden en haagpercelen benadrukken de strakke belijning van het ontwerp. Dit toont aan dat de Lava kleiklinker in verschillende concepten mooi tot zijn recht komt. 

“De rode draad binnen het volledige concept is het creëren van sfeer en beleving”, aldus Jonas D’hoore