Vande Moortel ontwikkelt een natuurlijke omgeving met hoge biodiversiteitswaarden in Oudenaarde

Vande Moortel ontwikkelt een natuurlijke omgeving met hoge biodiversiteitswaarden in Oudenaarde

Vanaf deze week starten de werken voor de transformatie van de voormalige ontginningsput van Steenbakkerij Vande Moortel aan de rechteroever van de Schelde. In samenspraak met de vergunningverlenende en adviserende Vlaamse administraties werd in 2009 vastgelegd, dat deze put een toekomstige nabestemming met waardevolle natuurfuncties zal krijgen. Het is de ambitie van Vande Moortel om in overleg met de verschillende stakeholders, een gebied in te richten als een moerasachtige plas- en dras gebied met hoge biodiversiteitswaarden aan onder meer vogels, amfibieën, insecten, rietkragen en andere waardevolle vegetaties. “In het verleden hebben we klei, die een hernieuwbare grondstof is, kunnen ontginnen op deze site. Vandaag starten we met de nabestemming en streven we naar een aantrekkelijk stuk natuur, een thuis voor diverse fauna en flora en een plek waar mensen graag vertoeven”, zegt Peter Vande Moortel, zaakvoerder van de gelijknamige steenbakkerij Vande Moortel.


Op basis van een grondig milieueffectenrapport in 2009 werden alle aspecten van het totale project van ontginning tot herinrichting uitvoerig onderzocht, en vervolgens vergund. De initiatiefnemer Vande Moortel gaat er nog steeds prat op, dat de milieueffectenstudie een grondige analyse maakte van het belang van de nieuwe natuurwaarden waarbij de hiertoe noodzakelijke herinrichtingswijze en -werken van de plas op diepgaande wijze werden bestudeerd.


Om de impact op de omgeving te beperken is op vraag van Vande Moortel en in samenspraak met de Vlaamse administratie het transport van de aanvulgronden uit infrastructuurwerken voorzien via bootverkeer. Vande Moortel werkt hiervoor samen met Ghent Dredging. Door in te zetten op vervoer over het water, zullen we per jaar 10.000 vrachtbewegingen vermijden, waardoor het wegennet in en rond Eine maximaal wordt ontlast.


De totale doorlooptijd van de werken wordt geschat op 8 jaar. Het uiteindelijke resultaat zal net zoals bij andere vergelijkbare projecten, waarmee op een gelijkaardige manier natuur- en landbouwgebieden zijn gecreëerd, een meerwaarde betekenen voor de omgeving. “Elke Vlaming is wel al eens gaan wandelen of fietsen in of langsheen een nieuw natuurdomein dat voorheen een andere functie had. De creatie van dergelijke gebieden heeft al meerdere malen zijn nut bewezen in binnen- en buitenland en is een positieve zaak. Vaak zijn ze zelfs meer biodivers dan voorheen en dus een stap vooruit voor de lokale fauna en flora. In Schelle en Hoogstraten worden momenteel op een gelijkaardige manier natuur- en landbouwgebieden aangelegd, ik ben hoopvol dat we dit ook in Oudenaarde mogen realiseren”, zegt Vande Moortel.

}